Mariell Ehlin
Yoga World
Okategoriserade

Vill du leva tills du blir 100?

Visste du att en vuxen människa har runt 206 ben i kroppen? Ett nyfött barn har 300. När vi blir äldre växer några av dessa ben ihop och blir till större ben. Lårbenet är vårt största ben och stigbygeln vårt minsta. Stigbygeln finns i örat, och med sina knappa 3mm väger det 3mg — ungefär lika mycket som en myra.

Visste du också att människokroppen består av ungefär 700 muskler? Några av dessa kan vi styra med viljan och de kallas för skelettmuskulatur. De skapar rörelse i en led som gör att vi kan gå, springa, hoppa — och yoga! Glatt muskulatur finns i våra tarmar, blodkärl och luftrör och hjärtmuskulatur är hjärtats muskel. Dessa två är inte viljestyrda.

Skelett och muskulatur utgör en stor del av det “hus” vi lever i varje dag, var vi än befinner oss. Livet ut. Bor vi i vår kropp. Och det krävs sin tid och energi att underhålla kroppen för att den skall fungera så optimalt som möjligt. Inte bara idag, men i morgon och resten av vårt liv.

Alla människor behöver känna tillhörighet, att bli sedd och bekräftad. Det ligger i vår natur.

Jag googlade på hälsa och välbefinnande och fick upp ungefär samma svar. Det är tydligt att de grundläggande faktorerna för god hälsa i vardagen består av bl a träning/motion, minskade stressnivåer, mer tid för återhämtning. För balanserad kost i lagoma portioner, och att sluta röka. Saker som jag tror vi alla också är överens ligger till grund för ett långt och friskt liv.

I det senaste programmet av “Fråga doktorn” som sänds på måndagar på SVT, besökte tv-teamet Dagny Carlsson, för att uppmärksamma hennes 107-åriga födelsedag. Ni känner säkert till henne redan då hon har figurerat mycket i media den senaste tiden. Vid 99 års ålder bestämde hon sig för att gå en datorkurs, för att ett år senare starta en egen blogg som nu har flera tusentals följare jorden runt! Ganska imponerade, är jag nog inte ensam om att tycka! I programmet fick Dagny frågan om vad hennes recept för ett långt, hälsosamt och lyckligt liv var. ”Oj, om jag visste det skulle jag vara miljonär” svarade hon och skrattade. Och det ligger nog mycket i det hon säger. För svaret på varför vissa människor lever längre med hälsan i behåll verkar ständigt vara på tapeten. Men utan ett helt enkelt svar.

Nyligen ramlade jag dock på ett kinesiskt ordspråk jag tycker väldigt mycket om och som också tycker svarar på frågan om livet. “If you want happiness for an hour, take a nap. If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, inherit a fortune. If you want happiness for a lifetime, help somebody”. Och genom historien har de stora tänkarna kommit fram till samma sak, du blir lycklig genom att hjälpa andra. (Se även mitt tidigare inlägg om Oxytocin, kroppens lycko-hormon) För alla vill vi väl vara lyckliga om vi skall leva till 100?

Vi människor är ett flockdjur och mycket har inte förändrats sedan tiden på savannen, den drivande kraften bakom evolutionen har varit att samarbeta med vår omgivning. Och i vår natur ligger att vi behöver känna tillhörighet, att bli sedda och bekräftade för att må bra. Och det får vi exempelvis genom att göra bra saker för andra, som att bidra och genom att beröra och finnas till för någon annan.

Men vad kan vi mer göra för att hjälpa andra? En av mina yogaelever i veckan berättade att hon ger blod så ofta hon kan och att det får henne att må bra att veta att hon hjälper andra. Så att bli blodgivare är ett utmärkt exempel på hur vi kan hjälpa andra!! Ett annat förslag för att bidra till en bättre värld är att engagera sig ideellt. Kanske via en lokal volontär organisation. Engagera dig i något som inspirerar och intresserar dig. Att bli donator till exempel. I Sverige finns en fantastisk organisation som heter MOD – Mer Organdonation som arbetar för alla som är i behov av en transplantation i Sverige. Läs mer om hur du kan bli donator på deras hemsida. Något som står mig nära då min syster Martha Ehlin var en av grundarna till MOD.

Så, sammanfattningsvis, med mycket forskning på ämnet pekar så studier mer och mer på att, förutom goda gener, god kosthållning, motion osv behöver vi känna oss delaktiga i ett socialt sammanhang för att må bra. När vi gör det har vi större chans att behålla hälsan, livsgnistan, vår nyfikenhet på livet. Och genom att ge tillbaka, via medvetna val i vår vardag, så som att ge tid till de vi älskar, att visa någon du inte känner vänlighet, eller engagera dig i en välgörenhetsorganisation blir vi lyckliga och lever, kanske som Dagny Carlsson, till 107!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.