Mariell Ehlin
Yoga World
Okategoriserade

Vad är det som händer egentligen?

Förra veckan var jag på Hallifornia. En sommarfestival i Varberg för hela familjen med vattensporter, yoga, meditation, föreläsare, dans, musik och underhållning. Jag undervisade två klasser och hade lyckan att träffa massor av härliga människor. Vid sammankomster av liknande slag slår det mig alltid hur mycket fint vi skapar när vi möts och delar våra upplevelser. Det är underbart! Kreativiteten går inte att ta miste på. Tack alla eldsjälar till arrangörer och fantastiska deltagare som gör dessa härliga event möjliga! Och på tal om festivaler och event, i september är det dags för Pranafestivalen i Göteborg, missa inte den om ni har möjlighet att delta.

Foto: Linda Forshaw

När vi har semester, där vi går från att jobba till att vara ledig (för att kunna delta på ett event som Hallifornia t e x.) och inte är lika bunden till tider, plikter och andra åtaganden för en tid, föds något vi alla behöver och längtar efter. Utrymme, frihet, samt – kreativitet.

Att paus och återhämtning är bra för oss människor vet vi redan. Det är på nyheterna överallt. Vikten av att varva ner att ta en paus för ett hållbart liv. Kolla gärna in boken “Det händer när du vilar”, skriven av Tomas Sjödin. En inspirerande läsning om hur synen på vila har förändrats genom generationerna.

Så när vi bryter våra rutiner är det lite som att trycka på omstart-knappen på datorn. Vi tvingas stanna upp. Och starta om på nytt. Men, det är mer som föds i denna omstart. I det nya utrymmet finns nu plats att filosofera, analysera och reflektera över våra vanor, vår vardag, vårt liv. Att vara kreativ och drömma. .

Foto: Linda Forshaw

Och när vi yogar och mediterar ger vi vår hjärna precis samma utrymme, samma “semesterkänsla” som när vi tar ett break från jobb och andra åtaganden. När vi blir stilla, stilla och bara lyssnar, skapas plats mellan tankarna. Den där härliga känslan av frihet vi kan uppleva när vi inte är lika bundna till tider. Alltså, vi kliver på yogamattan och kan ge hjärnan samma välgörande avkoppling som när vi byter kontoret till hängmattan.

För min egen del, i mitt liv, har dessa stunder av stillhet varit otroligt värdefulla. Det fungerar verkligen! Jag använder dem för problemlösning och riktning och perspektiv. Kan vara små saker, som att det är något fel på min cykel som jag inte vet hur jag skall lösa. Det kan vara ett projekt jag har framför mig som jag behöver få klarhet i för att kunna ta nästa steg, eller en idé jag går och funderar på som behöver ny riktning. Jag sätter mig ner, blir stilla, öppnar upp för tomrummet mellan tankarna och lyssnar. Antingen i anslutning till min yogapraktik eller direkt på morgonen eller eg när som helst under dagen. Lyssnar, och ser vad som kommer upp.

En av de största och mest framgångsrika kreativa människor jag kommer att tänka på är Steve Jobs, mannen bakom Apple Inc. Han var inte enbart en fantastisk entreprenör och framgångsrik affärsman som gav oss Mac datorer, iPhones, och iPads, Jobs mediterade även regelbundet. Det finns mycket att säga om hur den teknologiska utvecklingens påverkar på våra liv, men man kan nog påstå utan kritik att Jobs var otroligt kreativ och unik i sitt sätt tänka utanför ramarna. Och han säger så här om meditation och vad som händer när vi observerar våra tankar.

“If you just sit and observe, you will see how restless your mind is. If you try to calm it, it only makes it worse, but over time it does calm, and when it does, there’s room to blossom and you start to see things more clearly and be in the present more. You mind just slows down, and you see a tremendous expanse in the moment. You see so much more than you could before.”
– Steve Jobs.

Så det utrymmet vi skapar när vi mediterar formar ett slags ramverk eller hem där lösningar och svar kan bubbla upp till ytan, och till vårt medvetande. Dessa svar kan komma som ingivelser, känslor eller upplevelser. Ett verktyg helt enkelt, som är ovärderligt om vi vill vara mer deltagande och skapande i våra liv. Svaren vi söker finns inom oss redan.

Kan det verkligen vara så att allt detta sker enbart genom att lyssna och observera våra tankar? Visst låter det fantastiskt, och inte heller särskilt komplicerat! Det är det inte heller. Men betyder det att det är lätt? Nej. Men precis som Jobs säger, vi övar. Om och om igen och ju mer vi gör det, ju bättre blir vi på det.

Men är det värt allt arbete? Det avgör du så klart. Kanske är det inte en ny Steve Jobs vi drömmer om att bli, eller så är det precis det. Vad än vi söker, längtar efter och drömmer om, så händer det något när flödet av våra tankar saktar ner. Vår inre kreativa källa gör sig till känna och vi upptäcker att vi bär på förmågan att påverka vårt liv mer. Det är rätt så spännande !

Så om du undrar vad det är som egentligen händer när du mediterar, då allt du tycks uppleva är ett tjatter av tankar, kan det vara värt att fundera på om alla de Apple produkter vi kan se pryda teknologiska hyllor världen över hade funnits om inte Steve Jobs hade upptäckt värdet i att ägna så stor del av sitt liv till att utforska mellanrummet. Utrymmet bakom tankarna.

Tips:
För mer om Steve Jobs, kan jag rekommendera filmen Steve Jobs med Michael Fassbender i huvudrollen.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.