Mariell Ehlin
Yoga World
Yoga

Yoga etikett.

En av de många saker jag uppskattar med yoga är att den har sitt ursprung i en tusenårig tradition. En tradition som under decennier har utvecklats och i viss mån anpassats till dagens moderna samhälle genom en integration av flera indiska yogamästare och västerländska yogisar.

Bakom denna tradition finns ett filosofiskt system med olika begrepp, discipliner och ritualer som skrivits ned och förts vidare från generation till generation, och som erbjuder en förklaring till varför yogan ser ut som den gör idag och varför vi gör det vi gör i yogasalen.

Yogans långa historia inger en känsla av förtroende, en respekt och skapar en helhet som jag kommit inse är en av de största anledningarna till att jag har kvar yogan i mitt liv och inte fastnar för nya träningsformer.

Det finns flera sätt vi kan visa respekt för yogans imponerande tradition, så vår praktik blir till något mer än enbart de fysiska rörelser vi utför under klassen. Nedan följer ett par enkla riktlinjer att följa innan, under och efter klass.

INNAN KLASSEN
– Förbered din praktik genom att helst inte äta närmare än 2-3h innan klass.
Kom i tid så du hinner varva ned en stund innan klassen startar. Och om du är sen, visa respekt för andra yogisar i salen genom att smyga in så tyst som möjligt.

UNDER KLASSEN
Om du måste lämna klassen, gör det HELST inte under savasana. Utnyttja hellre utrymmet mellan positionerna. Att lämna klass tidigt eller mitt i kan upplevas oerhört störande för andra yogisar som försöker fokusera och balansera.
Lämna mobilen utanför salen. Har du med den in, var säker på att du satt den på ljudlöst och att du varken ser den eller hör den.
Organisera utrymmet kring din matta medvetet, så eventuella block & filtar ligger prydligt placerade och med räckhåll.
Sätt en intention, eller avsikt, för din praktik. Kanske en egen, eller lärarens klass-tema. Detta kommer hjälpa dig behålla fokus när du blir distraherad av tankar. En intention, eller avsikt, kan vara en mening eller ett ord som på något sätt är personligt för dig. Kanske önskar du få större tålamod, bli mer förstående, kärleksfull, eller önskar ta steg för ett friskare och starkare liv. Det kan också vara något som en tanke till förmån för en vän som behöver din kraft och ditt stöd just nu.
Gör det bästa du kan utefter dina förutsättningar. Släpp all form av prestation, vilket snarare kan riskera att du skadar dig, och undvik att jämföra dig med andra. Du kommer märka att kroppen kommer utvecklas snabbare om du kan utgå från ödmjukhet istället för prestation. Yoga är ingen tävling.

EFTER KLASSEN
Lämna salen lugnt och stilla och med respekt för din praktik, för andra yogisar, och för andra klasser som eventuellt fortfarande pågår.
Vik och lägg tillbaka dina filtar med omsorg, precis som du hämtade dem. Detta är en viktig ritual som visar respekt för studion och för yogans tradition och som är mycket mer än enbart ett sätt att städa undan.
Ta lite tid efter klass också för reflektion. Vad du gjorde och hur du upplevde det.

Kom ihåg att alltid:
Ha en upplevelse! Good or bad. Det är bara yoga, det inte en tävling så varken medaljer eller prispengar delas ut. Ju bättre du kan påminna dig om att landa i ett observerande (icke-dömande) sinnestillstånd under tiden du yogar, desto mer av det tar du med dig in i resten av ditt liv.

Namaste!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.