Mariell Ehlin
Yoga World
Yoga

Vilken klass skall jag välja?

Jag får ofta frågan hur man bäst går tillväga för att börja yoga. Vanliga funderingar kan t ex. handla om vart man skall gå för att yoga, vad skillnaden är mellan de olika yogastilarna, eller vad man ska ha på sig när man yogar. Om du är nybörjare, eller funderar på att ta upp din yogaträning efter några års uppehåll, eller kanske känner någon som är nyfiken på att börja yoga, då är detta för dig. För det finns mycket att välja på. Vilken ände man skall börja?

Foto: Stina Caesar

Mitt första råd är att leta efter en studio eller ett gym som erbjuder yoga i närheten av där du bor eller arbetar. Att välja ett plats som förenklar din vardagslogistik är en bra start och ökar chanser för att din yogaträning blir av.

Två. Hitta en lärare som du litar på, känner dig trygg med och som får dig att må bra, både under och efter du lämnat klassen. Som lärare bidrar vi med olika kvaliteter till vår undervisning, vilket styrs av faktorer som te x vilken inriktning vi har, utbildning, erfarenhet och även vår personlighet. Så var noga när du väljer och våga prova flera lärare innan du känner dig riktigt nöjd.

Tre. Och såklart, hitta en tid som passar ditt schema. Om klassen erbjuds på en studio eller på ett gym, spelar mindre roll i detta läge, välj en klass, en lärare och en tid som passar dig bäst. När du väl kommit igång med din yoga, kommer resten att hända lite av sig själv.

Det kan kännas nervöst att gå på sin första yogaklass, men om man vet lite mer om vad man kan förvänta sig, blir det lite mindre skrämmande. En typisk yogaklass varar ca 60 – 90 min. Klassen börjar oftast med någon typ av uppvärmning, kanske i form av en stunds meditation, några andningsövningar eller enklare förberedande positioner. För att sedan fortsätta till huvuddelen av klassen som består av stående yogapositioner som man antingen flödar igenom eller håller mer statiskt under en liten stund. Klassen avslutas med sittande positioner och alltid med ett par minuters avslappning.

Bästa sättet att lära sig yoga är att yoga.

Det finns många olika yogastilarna som var och en har sin specialitet. Beroende på din nivå, erfarenhet och personlighet kommer vissa klasser efter hand att tilltala dig mer, eller mindre. Nedan är en sammanfattning av de allra vanligaste yogatyperna. En bra idé är att läsa klassbeskrivningen på din studio så du hittar en klass som är rätt för dig. Både så det blir rätt nivå och stil. Vissa klasser är mer dynamiska och mer fysiskt krävande, medan andra är lugnare och långsammare.

  • Hatha yoga är generellt ett bra val för nybörjare eftersom de är långsammare klasser. Men passar även de mer erfarna yogisarna.
  • Vinyasa och Ashtanga yogaklasser kan vara mer utmanande, beroende på undervisningsnivå.
  • Hot yoga är yoga som utövas i en varm sal, vanligtvis ca 38gr. Många tycker om att göra yoga i värmen, men människor som är känsliga för värme eller kan av olika anledningar tycka att hot yoga är obehagligt.
  • Kundalini yoga klasser innehåller vanligtvis meditation, chanting och andliga element. I de flesta övningarna kombineras rörelser med kraftfull andning, därför brukar man kalla det för en aktiv och dynamisk yogaform. Kundaliniyoga är mer intensivt än klassisk Hathayoga men mindre fysiskt krävande än Ashtangayoga.
  • Yinyoga är en stillsam och meditativ form av yoga som utförs sittande eller liggande i olika positioner under en längre tid. Mellan 3-5 min. med avslappnade muskler.
  • Restorative yoga är en lugn yogaform där man vilar i sköna och återhämtande liggande positioner som återställer och balanserar kroppens energisystem. Man använder bolsters, block och filtar för att skapa de bästa förutsättningarna för kroppens alla muskler att kunna få maximal avspänning. Här stannar man länge i varje rörelse, 10-15 min. Syftet är att låta kroppen slappna av på djupet och aktivera det parasympatiska nervsystemet.

I tillägg till klassbeskrivningen erbjuder även vissa studios olika nivåer inom varje yogastil. De brukar ofta vara benämnda med siffror från 1-3, där 1 är anpassade för nybörjare och 3 för mer erfarna yogautövare. Syftet är att på bästa sätt kunna tillgodose varje yogautövares behov utifrån deras bakgrund och nivå.

Och vad gäller klädsel. Allt du egentligen behöver för att yoga är tights, t-shirt, linne, shorts. Det beror lite på vilken yogaform du väljer. Men du behöver inga skor, sockar eller annan utrustning. De flesta studios och gym nuförtiden har bra lånemattor. Men, frågar du mig skulle jag utan tvekan råda dig att investera i en egen yogamatta! Yin eller restorative klasser te x som är i huvudsak stillasittande kan man behöva en långärmad tröja och sockar.

Många undrar även om man kan träna hemma framför datorn. Dra nytta av sociala medier för att kunna bibehålla en rutin i sin yogapraktik. Men låt det inte det ersätta “riktiga” irl yogaklasser. Det du upplever tillsammans i grupp är något alldeles unikt, plus att du har en erfaren yogalärare som kan assisterar dig i din linjering och se saker du inte själv kan se när du tränar hemma. Jag rekommenderar även att boka en yoga PT timma då och då för att utveckla din träning.

Slutligen. Glöm inte bort att yoga handlar om andetaget. Vilken form av yoga du än väljer.

Och att 1 klass i veckan är alltid bättre än 0 klass i veckan. Börja långsamt och låt intresset och nyfikenheten gro. Jag lovar dig. Det kommer det!

Ha en härlig vecka!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.