Mariell Ehlin
Yoga World
Yoga

Det du inte vet Om.

Är det något som kan få en nybörjare på yoga att vilja vända direkt i dörren så är det tanken på att behöva sjunga tillsammans i en grupp med främmande människor. Majoriteten av elever jag träffat under åren uppger att de inte kan sjunga och avstår helst. Så det är inte alldeles ovanligt att en yogaklass med chanting kan få den allra modigaste att vilja rusa direkt till omklädningsrummet.

En anledning till vår rädsla att sjunga i grupp är att vi helt enkelt inte är vana att göra det. De flesta av oss har inte gjort det sedan grundskolan, kanske. Och precis som med allt annat man gör igen för första gången på länge kan det upplevas konstigt och läskigt. Vi ifrågasätter vår förmåga och är osäkra på hur det kommer gå osv.

En annan anledning är att OM generellt har dåligt rykte. Många skämt om yoga och meditation utnyttjar och gör narr av traditionen, vilket gör att det kan vara svårt att uppfatta det som seriöst. Istället kommer man till klass med massor av förutfattade meningar – ett gäng människor som sitter med benen i kors och OM:ar högt. Måste vara någon slags konstig religion eller kult. Sett ur sitt sammanhang är det lätt att missförstå kraften och de positiva effekterna som ligger bakom.

Jag har länge inkluderat OM i mina yogaklasser. Den första tiden var det tveksamma och trevande röster som bidrog, men under åren har stämmorna och modet mognat. Och fler och fler verkar uppskatta det. Och det är en fantastiskt upplevelse att chanta tillsammans! Men varför sjunger vi Om?

OM, eller Aum, som det egentligen stavas sägs enligt de lärda yogisarna vara Universums första ljud. Ursprungsljudet som finns i alla ljud. Ljudet från ett expanderande Universum. Det som både omsluter oss och vibrerar inom oss. Den vibration som allt liv känner och hör utan att veta.

Genom att chanta blir vi del av denna vibration. Och det påminner oss om vi alla är en del av varandra, en del av Universum och dess ständigt pågående och närvarande puls.

Enligt yogatraditionen representerar Aum även fyra stadier av medvetenhet. Det första stadiet, som kallas för Vaishvanara, refereras till vårt fysiska medvetande, det som upplevs via våra fem sinnen. Det andra stadiet, Taijasa, är det dagdrömmande stadiet som upplevs på ett mentalt plan, genom våra tankar. Tredje, Prajna, refereras till det stadiet av medvetande som upplevs genom djup meditation eller drömlös sömn. Fjärde och sista stadiet, Turiy, är det stadiet av vårt medvetande då vi sägs bli ett med Brahman, skaparen, eller Världsalltet.

A U M stands for the supreme Reality.
It is ia a symbol for what was, what is,
And what shall be. A U M represents also
What lies beyond past, present and future.
-Upanishaderna

Så med allt det sagt, kan man konstatera att chanta Aum är en fullkomlig vibrationsupplevelse! Ljudet av Aum rör sig genom de fyra tillstånden av medvetande, vilket är ytterligare en förklaring till att vi känner oss så harmoniska och närvarande efteråt. En annan förklaring är att ljudet hjälper till att öppna och balansera våra kroppschakran.

Aum associeras nämligen även med olika energipunkter och chakran i kroppen. Där “A” är kopplat till Rotchakrat, dv fötter, ben och basen av ryggraden. “U” med området runt hjärtat, dvs Hjärtchakrat och “M” med punken mellan ögonbrynen, dvs Tredjeögat. Slutligen, tystnaden som följer efter vibrationen refereras till Kronchakrat, toppen av huvudet, Sahasrahara chakrat.

Men hur gör man egentligen när man chantar Aum? Du börjar med att säga Ahh..som du öppnar munnen hos tandläkaren. Sedan Uuu.. som du uttalar bokstaven “Å” och avslutar med MMM.. som du just ätit något riktigt gott. Så låter du dessa tre stavelser flyta in i varandra och detta skapar ljudet av Aum.

Så ljudet av Aum är kraftfullt och effekterna är omedelbara. I samma sekund som du sjunger triggas kroppens egna avslappningssignaler igång. Lugnande effekter sprids genom kroppen och sinnet. Hjärtslagen och andetaget saktar ner, och lugn och stillhet börjar genomsyra kroppen. När du chantar Aum fokuserar du dina tankar och din andning på det du gör. Inandning och utandning fördjupas och förlängs naturligt. Aum är helande. Som meditation. Och det kan få dig att må riktigt, riktigt bra.

Prova. Öva hemma.

Och tillsammans i grupp blir det något alldeles speciellt.

M.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.