Mariell Ehlin
Yoga World
LivsstilYoga

Varsågod! Din VIP-inbjudan.

I tisdags undervisade jag min första klass efter tre månader i Costa Rica. Resan från det tropiska paradiset över Atlanten som i vanliga fall brukar vara en rätt så spännande upplevelse, är inte något jag önskar uppleva igen. Ödelagda taxfree butiker, maskeringstejp i golv och framför info diskar och munskydd och plasthandskar som skriker ut isolering och distansering. Den kollektiva känsla jag fick med mig från flygplats, flygplan, transferbussar, hotellrum etc. var en blandning av oro, rädsla, osäkerhet, uppgivenhet, anspänning, tomhet. En märklig upplevelse, som taget direkt ur en film. Att hela världen befinner sig i kaos blev uppenbart.

Jag är oerhört glad för att det gick så bra att flyga hem, känner mig privilegierad och väldigt tacksam att ha ett hem att komma tillbaka till.

En av de saker jag alltid ser fram emot då det närmar sig hemresa, förutom att umgås med mina vänner och familj, är att få träffa alla kollegor och yogisar igen. Så som en kalldusch kom informationen om smittspridningens utveckling. Osäkerheten. Vad händer? Hur kommer vardagen se ut när jag kommer tillbaka till Sverige?

När Catarina berättade att hon håller sin yogastudio Yogayama i Göteborg i gång så länge det är möjligt drog jag en lättnadens suck och kände värmen komma tillbaka till bröstkorgen. Ett glädjande besked efter de senaste veckornas många frågetecken. Behovet av trygghet mitt i osäkerheten blev så tydlig. Äntligen något jag kunde ta fasta på. Något som lät som vanligt.

Yogayama Göteborg. Skanstorget 6.

Som så många andra mindre yogastudios och gym har Yogayama i Göteborg drabbats hårt av folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för att hindra virusspridning. Så för att kunna fortsätta hålla studion öppen behövdes viktiga åtstramningar göras som bl a innebar att halvera antalet personer per klass och reducera antalet klasser per dag. Färre klasser och färre deltagare. Då blir det utmanande att få ihop ekonomin. Men tillsammans med ett fantastiskt lärarteam, trogna deltagare och ett gediget ledarskap som inspirerar lyckas hon hålla liv i skeppet. En dag i taget. Tack Catarina.

Att få undervisa är en ynnest. Även om det nu tillfälligt innebär större fysisk distans mellan lärare och deltagare, upplever jag samma emotionella närhet. Den alltid så närvarande tilliten, lyhördheten och glädjen bland eleverna finns fortfarande kvar. Och i dagsläget känns detta särskilt betydelsefullt. För precis som jag själv har extra behov av att något är “normalt! i min vardag just nu, är jag övertygad om att många andra också har det. Något som inger känslan av samhörighet och trygghet. Så det gör mig så glad att Catarina resonerar på liknande sätt, och fortsätter hålla studion öppen trots de utmanade omständigheterna. Dessutom, att få dela de positiva effekterna av fysisk aktivitet och meditativ träning. Fantastiskt. För nu mer än någonsin, är tiden inne för självreflektion.

Det är lätt att dras med i negativa tankebanor när saker inte flyter på av sig självt och tillvaron verkar osäker. Med respekt för de som drabbats hårt av förlust och där situationen fått svåra ekonomiska konsekvenser, någonstans mitt i all denna osäkerhet finns trots allt en ingrediens av spänning och kreativitet. Inget ont som inte har något gott med sig.

När världen nu tvärstannat har vi alla fått en alldeles egen VIP-bjudan till en stillsammare tillvaro. En lugnare, mer närvarande och mindre stressig vardag. Ett tillfälle att fundera på de där sakerna vi kanske tar för givet, så som exp. familj, vänner. Att ha livsbejakande konversationer och fundera på vårt generella välbefinnande. Vem är jag, vad vill jag, vad längtar jag efter, vad är mina innersta drömmar? Och vad kan väl vara mer kreativt och spännande att ägna sig åt än det!

Det är fantastiskt också att se att fler och fler nu börjat träna hemma. Live-sända klasser på nätet gör det möjligt för de som inte kan eller som väljer att inte komma på klass att ta del av upplevelsen hemma. Vilket perfekt komplement till gruppträning! I tisdags testade vi det på Yogayama, vi sände min första klass tillbaka live via Zoom. Supersuccé. Jättekul, och grymt spännande!

Och tänk, trots social distansering skulle du i princip kunna vända dig till vilken främling som helst på gatan, i matbutiken, och inleda en konversation. För oavsett vem du pratar med kommer de garanterat ha en intressant åsikt om det som pågår. Igenkänningsfaktorn är lika med 100%. Så även om vi blir uppmanade att för tillfället stanna hemma och isolera oss ifrån varandra binds vi samtidigt samman i en kollektiv och känslomässig upplevelse.

Mariell

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.