Mariell Ehlin
Yoga World
LivsstilYoga

Vad är din akilleshäl?

Det finns många ursäkter för att inte yoga. De allra flesta handlar om att man inte anser sig vara tillräckligt rörlig. Att man inte har tid, eller att yoga som träningsform är alldeles för lugn… och tråkigt? Under åren som yogalärare har jag hört alla slags ursäkter man kan ha höra. Garanterat. Samma förutfattade meningar hade jag själv, vilket gjorde att det dröjde innan jag klev upp på yogamattan. Varför sådant motstånd? För det råder ju inget tvivel om att yoga skall vara bra, särskilt om man är stel och dessutom att det är ett säkert recept mot stress.

När vi väl sedan hittat in i yogasalen fortsätter ursäktandet. För stel i höften för framåtfällningar, för små fötter för balansövningar, för svaga armar för nedåtgående hund. Alla dessa förklaringar för varför man inte anser sig vara tillräcklig.

I mitt eget fall, fungerade det som en extra livrem när jag först fick förklarat för mina yogalärare varför jag inte trodde mig kunna prestera fullt ut den dagen. Det blev en lags försäkran om att jag inte skulle bli missförstådd. När jag upptäckte detta beteende hos mig själv, insåg jag hur onödigt och dumt det var.

Jag insåg att jag gjorde min yogapraktik till en tävling varje gång jag försökte förklara varför jag inte dög. Men yoga är ju ingen uppvisning. Det finns ingen prispall att stiga upp på i slutet av klassen. Yoga handlar mer än någonting annat om att ta ansvar och delta i sitt eget liv. Oavsett vad yogan får för roll i din vardag. Phuuu.. vilken lättnad! Tänk om fler visste det från början. Då skulle allt detta motstånd inte längre stå i vägen för vårt välmående.

När du väl börjar arbeta med kroppen kommer du inse att den inte alltid vill göra det du förväntar dig att den skall göra. Och att varje yogaposition ser olika ut beroende på vem som utför den. Och detta beror väldigt mycket på att vår kropp inte är symmetrisk. Vad betyder det? Jo, att du har ett ben som längre än det andra, en arm som är starkare än det andra. Ett öga som är mer dominant än det andra, en som är lunga som är större än den andra. Vi föds med en osymmetrisk kropp.

Och när du inser att din kropp är unik, kommer din attityd och din yogapraktik att förändras. Du kommer inte längre förvänta dig att du skall utföra varje position precis som personen bredvid dig eller som den där bilden du såg på Instagram. För du kommer inte längre använda din kropp för att nå en position utan använda en position för att komma in i din kropp.

Alla bortförklaringar och ursäkter blir plötsligt slöseri med tid. Och frihetskänslan som infinner sig påminner dig om att du är tillräcklig precis som du är.

Välkommen på nästa yogaklass!

Mariell

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.