Mariell Ehlin
Yoga World
EventLivsstilYoga

Om att prova något nytt…

För några veckor sedan blev jag tillfrågad om att delta i ett event som min goda vän Carina anordnat. Ett företagsevent där man kombinerar yoga, kallbad och bastu. Det var i maj, innan det blev sommar och varmt på riktigt så vattnet den dagen var inte mer 11 grader.

Som en av lärarna på eventet var badet frivilligt. Efter flera år bosatt i Kalifornien och efter spenderat de senaste vintrarna i Costa Rica har jag sedan länge inte sett tjusningen att bada alls i Sverige såvida det inte är över 20 gr i vattnet. Så jag var tveksam. Om jag får välja, badar jag helst i varmare vatten.

Carina startade sin affärsidé i samband med uppstarten av Kallbad.nu, en mötesplats för alla som gillar kalla bad som hon även står bakom. Kallbad sägs ju ha många hälsofördelar. Sedan ett par år tillbaka har det skrivits en hel del i media om de positiva effekterna av kallbad. Efter 2 min utlöses endorfiner i kroppen som får oss att må bra, vår pigghetskänsla och kroppens hälsosamma bruna fett ökar, spänningar släpper vilket bl a ökar återhämtning efter träning, och vi får en generell boost mentalt. Fantastiskt!

Är du nyfiken på att veta mer om de positiva effekterna av kallbad kan jag rekommendera en helt fantastisk vacker bok som ett par goda vänner till mig dessutom ligger bakom, Kallabad. Många fina artiklar skrivna av författarna finns också att läsa på nätet. Här är en av dem.

Efter yogaklassen går vi i gemensam trupp ner till bryggan som inte ligger mer än några meter bort från tältet där vi just yogat. Med baddräkten redo under yogakläderna går det undan och inom några minuter är hela gruppen redo att stiga i. Jag bestämmer mig i sista stund att haka på de andra. Varför inte…? tänker jag.

Detta är trots allt inte första gången jag valfritt väljer att kyla ned mig. Jag växte upp i Norrland där bastubad och snörullning ingick som en naturlig del av livet. Det är fina minnen, men det var en del av vardagen som mycket annat. Det slår mig att kanske är det just därför jag inte fastnat för det fina i kallbad så mycket. Nämnas bör att för bäst effekt rekommenderas att man inte bastar innan man badar kallt. Oavsett, jag är helt övertygad om att de positiva hälsoeffekterna i samband med iskalla bad stämmer.

En efter en går vi i vattnet och ganska snabbt börjar mina ben domna bort. Hjälp! Jag känner stressen komma krypande. Men phu, det var bara för ett ögonblick. Jag andas djupt och lugnet infinner sig. Trots att mina kroppsdelar börjar försvinna från mitt medvetande upplever jag ingen panik att gå upp. Efter ungefär 5 min tar vi oss ur vattnet. När jag möter vårluften borde jag känna mig frusen, men det kalla vattnet har skapat ett varmt lager runt kroppen som skyddar mot kylan. Och ingen av oss känner i stunden behov av bastu.

Den varma och avslappnande känslan sitter kvar resten och kvällen och jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden. Faktum är att jag vaknar morgonen därpå piggare än någonsin!

Så kommer sommaren, badvattnet värms upp till “normala” temperaturer och jag gör en intressant upptäckt i samband med sommarens första dopp. Jag har ju blivit en liten badkruka på senare år, men på väg in i vattnet gruvar jag mig knappt. Och jag har inte några som helst problem att fortsätta rakt ut i det krispiga blå sommarvattnet. Det jag upplevde i samband med eventet i våras lever kvar i kroppen på något vis och längtan att bli nedkyld under ett par minuter kommer naturligt.

Jag föredrar fortfarande att bada varmt, 25-26gr om jag kan. Men tack vare den där fina kvällen i maj, har jag fått en större uppskattning för kallbad året om. Jag blev påmind om hur viktigt det är att fortfarande vara öppen och mottaglig för saker som vi kanske en gång valt bort och istället låta varje enskilt ögonblick avgöra vad vi behöver.

Det finns många nya upptäckter att göra. Och hade jag inte valt att bada i det kalla vattnet den dagen, är jag övertygad om att jag missat något viktigt. Så tack Carina och kallbad.nu för den fina kvällen vi hade och för minnen som lever vidare.

Våga prova göra något nytt idag!

– Mariell

1 kommentar

  1. Fint beskrivet om kalla bad och tack för att du länkade boken fina du🤗🥰 Kram Linda Vagnelind

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.