Mariell Ehlin
Yoga World
LivsstilYoga

Kaos eller kontroll?

Nu är det inte lång tid kvar tills det avgörs. Det stora presidentvalet i USA. 3 november och vi får veta hela världens framtid. Att presidentvalet och COVID-19 har dominerat nyheterna detta året kan vi utan att blinka konstatera. Och jag vet inte vad jag är mest trött på att höra, om virusspridning eller Trumps vara eller icke vara.

Med all respekt för det enorma lidande som pandemin fört med sig och fortsätter att innebära för alla som drabbats, önskar jag som så många andra att allt kunde gå tillbaka till något slags normalläge. Som världen var innan den vändes upp-och-ned. Vi vet så klart att det aldrig någonsin kommer bli som förut. Precis som med så mycket annat i livet. Varken de bra situationerna eller de mindre bra stannar för evigt. Livet blir aldrig riktigt som man tänkt. Good or bad.

“Kaos kan skaka om dig men ordning kan döda dig ” står det i Björn Natthiko Lindeblads bok Jag kan ha fel, och hänvisar till idén om hur vi människor har en förmåga att oroar oss mer än nödvändigt för det vi ännu inte vet något om. Och för att behålla kontrollen på den ständigt skiftande tillvaron vi lever i, försöker vi istället hålla fast i saker, känslor, övertygelser, vilket i sin tur bara späder på denna stress och oro inför det vi ännu inte vet något om.

Häromdagen var jag hemma hos mina syskonbarn. Det var skolan dagen därpå. Att gå upp tidigt och göra läxor och annat som tillhör skolrutinen var tråkigt. “Men tänk om det blir den bästa dagen du haft någonsin i morgon”, frågade jag och hon sken upp som en sol. “Ja, det vore ju synd och missa det förstås”, svarade hon och vände på en femöring från gråt till skratt som bara ett barn kan.

Vårt förprogrammerade, automatiserade beteende är så djupt rotade i våra gener. När vi praktiserar yoga träder vi i en miljö som ger oss möjlighet att utforska den där platsen lite mer ostört. Där våra tankar och våra känslor bor. Den där mer subtila världen, som många gånger kan upplevas som lite lågmäld, men som är kraftfull och tydligt på sitt eget vis. Om man bara ger tid att lyssna.

När det dagliga bruset av våra egna tankar och intryck utifrån suddas ut en aning, blir rösten inom oss lite tydligare. Oavsett vilken bok du plockar upp och som vidrör ämnet meditation, yoga, eller mindfulness kan skriva under på det. Den rösten jag refererar till lugnar, ökar vår tillit till att allt kommer lösa sig och till vår förmågan att tålmodigt invänta svaren när de kommer och stå stadigt – ibland mitt i stormens öga.

Så avsett vem du vill skall vinna presidentvalet eller hur du påverkas av det senaste rapporterna om pågående pandemin, prova att stänga av nyheterna för ett ögonblick. Låt bruset bli mindre. Tag ett djupt andetag. Vad händer om du säger till dig själv att släppa lite på din önskan om att kunna räkna ut allting i förväg? Att ha alla svaren.

Slut dina ögon och vila i sanningen om att vi lever i en föränderlig värld där allt är under konstant utveckling och skiften. Och att kaos därmed kanske är en smula mer naturlig del av att vara människa. Att alla försök att hålla sig fast i en naturligt föränderlig process därmed får motsatt effekt? Kanske, kanske är det så att den ljusaste tiden i ditt liv är den du har framför dig?

–Mariell

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.