Mariell Ehlin
Yoga World
LivsstilYoga

Ett litet steg i rätt riktning…

I går var jag ute på en löprunda. Eller joggingtur, skulle man nog snarare kalla det. Är du en erfaren löpare är det mer så du skulle definiera min insats. Jag har aldrig tyckt särskilt mycket om att springa, men gärna längre rundor i skogen och i långsamt tempo. Och det var en sådan tur jag såg framför mig, en “kosetur” som man skulle kalla det här i Norge. Hur som helst. Att få träna utomhus var något kroppen längtat efter flera dagar men hjärnan hade sagt nej.

“– OK. Jag börjar med små löpsteg, så kommer det nog gå bra det här…”

Under den senaste veckan har vädret nämligen inte erbjudit någon större inspiration till uteträning. Men jag längtade så jag nästan höll på spricka efter frisk luft, och lät till slut kroppen bestämma. Jag gjorde mig redo och steg ut genom dörren. När jag började röra på mig tänkte jag, ” – OK. Jag börjar med små löpsteg, så kommer det nog gå bra det här. Små steg, men framåt… och så kan jag ju bara stanna och ta en paus när jag vill.” Bra. Jag var igång. Jag hade kommit en liten bit och började få upp värmen. BOM! Jag satte foten rakt ned i en grop fylld med snöslask. Jag hade just konstaterat att jag var så nöjd med mina trail skor som i sista stund fått plats i packningen från Sverige. De hade redan kommit väl till användning. Bra på att hålla fukt ute också. Men, denna vattenpöl visade sig följas av ytterligare hål i snön som begravde mina fötter ett steg i taget. Fortfarande på väg men det började kännas tyngre.

Jag kunde inte se någon annan ute i samma ärende som mig, vilket var ovanligt för nästan oavsett tid och väder är det alltid någon som är ute och promenerar, springer eller åker skidor här i Tromsø. Det snöade, och var dessutom ganska blåsigt. Snön kröp sig in i ögonvrån men jag kunde hålla snöflingorna ute genom att kisa, men med ögon som nu inte var större än små springor var det svårt att se vart jag satte fötterna. Nu kändes löpstegen riktigt svårmanövrerade med dålig sikt och blöta fötter, och själva njutningen av att vara ute, ute i friska luften och i naturen, var som bortblåst den också kan man säga.

När vi yogar, startar vi alltid klassen med att bjuda in en intention, en riktning, eller önskan, till vår praktik. Varför väljer jag att yoga? Vad önskar jag uppnå, skifta, balansera, förändra…? Vad längtar jag se mer av i mitt liv? Detta är frågor vi ställer oss och utifrån de svar vi får kan vi sätta ut en kurs, ett slags fokus som hjälper till att navigera i rätt riktning när tankar och känslor distraherar. Det påminner oss om varför vi från första början valde att rulla ut mattan. Om varför vi gör det vi gör. Det var precis en sådan riktning som guidade mig den där gråa förmiddagen, mitt ute i snöblask och stormvindar.

När jag gjorde mig påmind om hur det skulle kännas i kroppen efteråt, hur nöjd jag skulle vara med mig själv, och om de många positiva effekterna träningen hade på min kropp och hjärna (läs Hjärnstark av Anders Hansén för inspiration om du inte redan gjort det) fick jag ork att fortsätta framåt, att avsluta min måndagsutmaning. De negativa tankarna och känslorna som började krypa allt närmre, och som ville påtala de svåra väderförhållandena, fick dessutom mindre och mindre kraft över mig. Istället fann jag inspirationen som gjorde att jag faktiskt också kunde njuta. Jag njöt av att kunna andas, att kroppen fungerade, benen, knäleder och fotleder osv.

Sista backen och jag började skymta huset. Jag hade till och med en extra växel att lägga i. Wow! Helt otroligt. Jag kommer klara mig hela vägen hem. Jag kände kraften mitt i tröttheten. Kroppens medfödda önskan om att röra sig. Tänk. Hur ett litet steg i rätt riktning, är så mycket mer värdefullt än ett stort kliv i fel riktning.

Om du sitter hemma just nu och väntar på att förhållandena runtikring dig skall bli perfekta innan du inspireras att ta ett steg i rätt riktning, eller kanske tycker det är svårt att lyssna på kroppens önskan om rörelse och istället väljer att ignorera det. Se framför dig hur du vill må. Och vad du önskar se mer av i ditt liv. Du har så mycket mer kraft i dig än du tror. Och det räcker med ett litet steg i rätt riktning. Kanske en tur i skogen, på skidor, till fots i löpardojor eller promenadskor. Eller kanske handlar det om något annat än fysisk aktivitet. Vad än du värderar högt i ditt liv, gör något idag som harmoniserar med det. Välj din egen nivå, hastighet och vet att det räcker. Går du vilse på vägen, återkom till din intention. Börja om och fortsätt framåt, ett litet steg i taget.


//Mariell

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.