Mariell Ehlin
Yoga World
Okategoriserade

Kramas mer!

I min familj kramas vi ofta. Det är förmodligen från mamma vi fått det. Min mamma är klok och varit ett stort stöd i mitt liv. Hon betyder mycket för mig. Det gör min pappa också. Han är trygg och kan så mycket. Vi kramas och säger lite på skoj “– nu har vi sänkt våra stressnivåer och stärkt immunförsvaret!”

Men det är faktiskt så att närhet och beröring, som tex kramar, ökar kroppens nivåer av oxytocin. Oxytocin, även känt som kroppens måbra-hormon, är kopplat till välbefinnande, njutning och lugn och ro. Det utsöndras bl a vid beröring, värme och vid träning.

Oxytocin är i konstant kamp med kroppens stresshormon, Kortisol. Och att för mycket stress påverkar vår hälsa negativt det vet vi ju redan, eller hur? Långvarig stress utan återhämtning, försvagar vårt immunförsvar och kan därmed leda till en rad olika sjukdomar. MEN – genom att ge näring till beteenden som gör att vi närmar oss vår omvärld skyddar vi oss mot negativ stress – oxytocinnivåerna går upp och kortisolnivåerna ner. Allt detta samtidigt som vi bidrar till andra människors välbefinnande!

En kram, ett leende eller uppmuntrande ord kan få andra att känna sig bra, och får även dig att känna dig bra. De ökade nivåerna av oxytocin främjar alltså vår förmåga att relatera och förstå varandra.

Det låter så enkelt men varför verkar det som vi har så svårt att ta oss tid för detta? För vem vill väl inte leva i en värld där man log lite oftare mot varandra och gav mer frikostligt? Kanske tror vi inte riktigt det är så enkelt.

Det kan verka motsägelsefullt, men när vi ger får vi tillbaka, dubbelt upp. Om man ser på det så här: Det är tack vare jordens dragningskraft som vi människor kan stå upp. Den kraft som tillsynes drar oss ned, är det som faktiskt gör det möjligt för oss att resa oss upp. På samma sätt är det med vår förmåga att ge. Det är när vi ger något, det kan vara i form av pengar, vår tid eller kärlek, som vi känner oss som rikast. Med andra ord, vi blir rikare när vi ger, vi blir generösare när vi är generös, och vår förmåga att känna empati ökar när vi applicerar det i praktiken.

Finns det någon i din närhet just nu som behöver dig, din tid, ditt stöd, och din medkänsla? Världen behöver mer kärlek. Världen behöver dig.

Så, nästa gång du möter någon på gatan, på bussen, på väg till jobbet, eller skolan, vare sig det är någon du känner eller inte, skapa ögonkontakt & ge dem ett leende. Ge någon platsen före dig i kön. Ge dig själv tid, att finnas till för andra.

Och — låt oss kramas mer!

Avslutningsvis, här är en låt jag spelat på mina klasser i veckan. Hoppas du tycker om den. Trevlig helg och Namasté.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.