Mariell Ehlin
Yoga World
Yoga

5 tips till dig som vill börja yoga!

Som yogalärare och yogautövare får jag ständigt frågan om hur man bäst kommer igång med yoga. Många jag träffar har oftast yogat vid något tillfälle och nyfiken på att få till en regelbunden yogaträning. Men hur navigerar man bland det stora utbudet av klasser på gym och yogastudios?

En annan sak som många gånger försvårar steget in i yogavärlden är att de flesta gym erbjuder sk. “öppna klasser”. Det är klasser för alla nivåer men som kanske egentligen inte riktigt passar den som är alldeles ny på yoga. Hamnar man på en sådan klass som nybörjare, är chansen stor att man upplever att yoga är för svårt eller att man inte har det som krävs för att praktisera yoga.

Men med lite bakgrundsinformation och nyfikenhet är det egentligen inte så svårt att hitta rätt. Kanske kan det dessutom både vara lite kul och spännande på vägen! Här är mina fem tips på hur du som nybörjare kan komma igång med din yogaresa!

1. Anmäl dig till en nybörjarkurs.

En kurs eller workshop som riktar sig direkt till nybörjare är ett perfekt sätt att få en bra start på sin yogaträning. Här finns chans att ställa frågor, och läraren har möjlighet att ge mer personlig feedback på din praktik. Du får lära dig namnen på de mest vanliga yogapositionerna, olika andningstekniker, yogastilar, och lite om anatomi och vikten av linjering för en säker och hållbar praktik.

2. Ta del av ett prova-på-pass.

De flesta träningsanläggningar erbjuder nuförtiden provträning till ett betydligt rabatterat pris, ibland tom gratis. En vecka, 10-dagar vanligtvis. Den största fördelen med det är att du nu har all möjlighet att prova så många olika klasser och lärare du hinner med. Det finns så många olika former av yoga och lika många lärare. Ge dig själv tid att lära känna studion och vad den erbjuder!

3. Välj klasser anpassade för nybörjare.

När du sedan kommit igång. Välj klasser från schemat som är anpassade för nybörjare. Ha gärna en dialog med läraren om din utveckling och din upplevelse och be om tips och råd på hur du tar nästa steg. Var heller inte rädd att prova nya klasser. Du behöver inte vara med på allt. Vila när du behöver, bli inspirerad.

Passa på att lära känna andra yogisar på klassen, som precis som du är ny på yoga. Det kan peppa och inspirera att veta att någon du känner kommer vara på klassen nästa gång du kommer dit.

4. Välj gärna en studio eller ett gym som är nära hem eller nära ditt jobb.

Om du bor i ett område där det finns flera träningsanläggningar att välja bland, välj gärna något som förkortar pendeltiden. Chansen är betydligt större att din yoga blir av. Är du på jobbet kan du boka klasser under lunchen, i anslutning till när du slutar, eller innan du hunnit hem. Det är lätt hänt att du ändrar dig när du väl är hemma, slagit på tv:n och satt dig i soffan för att vila lite.

Och ligger studion nära där du bor, kan du utnyttja helgschemat. Boka en lördagsmorgon innan familjen vaknat. Det är underbart att yoga på morgonen!

Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av!

5. Och bestäm dig för att ha kul! Ge inte upp.

Påminn dig om varför du vill yoga. Och hur du känner dig när du kommer från en klass du verkligen älskar på alla sätt. Ha kul! Yoga behöver absolut inte vara allvarligt. Prova stå på händer, meditera, chanta, svettas i hot-yoga. Välj den form av yoga som passar dig, din bakgrund, dina förutsättningar och din dagsform. Och ge inte upp. Ge det en ärlig chans. Det tar tid att hitta rätt. Att hitta en plats där man kan känna sig som hemma.

Bor du i Göteborgsområdet, kom förbi och säg hej! Jag finns på Yogayama vid Skanstorget eller Hiyoga SATS Masthugget. Fråga efter ett prova-på-pass!

– Mariell

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.